søndag den 30. december 2012

Fine wine - favorite wine smagning - november 2012

Lørdag den 24. november var vi 5 mand samlet til endnu en omgang udvidet vinsmagning.

Hver gæst havde medbragt en vin til en værdi af mere end 400 kr. samt en vin til under 100 kr. som man mente var god og som andre burde smage.

Alle vine blev smagt ved "blindsmagning" og posen var rystet så ingen vidste hvilke vine der blev drukket hvornår. De 5 dyre vine blev dog drukket først.




Vine under 100 krDennisThomasBilleHeinzJesper
1. La Luna Puglia Negroamaro 20109189868890
2. Robert Mondavi Woodbridge 20109080728789
3. Bodegas Lan Rioja Reserva 20058987878887
4. Cascina Rosalba Barolo 2008 8988849086
5. Backhouse Pinot Noir 20109286869289




 
Vine over 400 krDennisThomasBilleHeinzJesper
1. Marqués de Griñon Syrah 20058385858086
2.Ben Glaetzer Amon Ra 20109190939090
3. Heathcote Estate Block F Shiraz 20099391909289
4. Ben Glaetzer Amon Ra 20079493949492
5. Pieve Santa Brunello di Montalcino 20078891848988


Selvom formålet med aftenen ikke var at kåre en vinder, så vil jeg dog på sædvanlig vis præsentere de to vine der fik den højeste gennemsnitsscore i hver kategori.

BEST SCORENDE VIN OVER 400 KR.



Vin : Ben Glaetzer Amon Ra 2007
Land : Australien
Drue : Shiraz
Alkohol : 14 % alkohol
Pris : 475 kr. (på bud) Havnens vin og tobak Vejle
Point: 94

Duft: af rom, solbær, vanilje, modne frugter, træ.Smag af lakrids, rom, krydret.

Der var bred enighed om at dette var aftenens bedste vin. Interessant var at en anden deltager havde valgt at medbringe samme type vin i årgang 2010 og at der trods alt var markant forskel i oplevelsen af de to vine. Årgang 2007 fik 3 timers luft i karafel og årgang 2010 fik næsten et døgn med luft.

Personlig havde jeg set frem til at prøve denne vin da den har ligget længe i skabet og stammer fra dengang hvor australske shiraz vine stod øverst på min hitliste. Jeg blev ikke skuffet - det er absolut én af de bedste vine jeg nogensinde har fået og ville købe den igen hvis den kan findes til den pris.

En lille interessant bemærkning til denne kategori er at Heathcote Estate Block F Shiraz 2009 havde en klar duftnote af karse som 4 ud af 5 deltagere spottede med det samme.

BEST SCORENDE VIN UNDER 100 KR.

Vin : Backhouse Pinot Noir 2010
Land : USA (Californien)
Drue : Pinot Noir
Alkohol : 12,5 % alkohol
Pris : 150 for 2 Havnens vin og Tobak Vejle
Point: 92

Med en gennemsnitsscore på 89 tog denne sejren stærk forfulgt af La Luna Primitivo - dog lå La Luna mere jævnt i karakterer hvorimod Pinot Noir vinen score meget højt og forholdsvis lavt.
Der blev også noteret meget blandede duft og smagnoter fra panelet på denne (aftenens sidste) vin og om det var alkoholen der begyndte at virke eller om det var Pinot Noir druen der gav det lidt specielle resultat skal være uvist men her kommer notaterne:

Duft: Pis, lort, jordbær, lilje, viol, parfume

Smag: Ekskrementer, afløb, lilje, viol, Pinot Noir

Personlig synes jeg denne vin er rigtig lækker og i den grad en sommervin. Den er let til mad og lækker for sig selv. God duft og smag med flere lag - blottet for syre og tanniner (eller godt integreret) - men pudsigt at se hvordan halvdelen af smagerne slet ikke kunne lide denne vin.

Siger tak for en hyggelig aften og glæder mig til at kalde ind til næste vinsmagning i løbet af foråret.

Temaet næste gang bliver: Hver mand medbringer 2 flasker vin pakket ind i folie. Den ene vin skal være en rødvin og det bedste bud på en "vindervin" (højeste gennemsnitsscore) man kender eller som ens vin-pusher kan byde ind med til under 200 kr. Den anden vin skal være fra et af følgende lande: Tunesien, Tyrkiet, Grækenland, Ungarn, Østrig, Mexico, Egypten eller Brasilien og prisen er valgfri og vintype er også valgfri.










Vin til risalamande 2012



Vin : Frederiksdal Kirsebærvin Rancio 2012
Land : Danmark
Drue : Kirsebær
Pris : 239 kr. Havnens vin og tobak, Vejle
Point: 90

For andet år i træk kaster vi os ud i Kirsebærvin til risalamanden og denne gang uden armene helt i vejret. Havde vanen tro en Vintage Portvin som backup og det viste sig at være ganske godt denne gang.

Fik først åbnet kirsebærvinen umiddelbart før maden og det viste sig at være for sent - den skal åbnes længe før den skal drikkes - synes med fordel at man kan åbne den dagen før, hælde den på karaffel og tilbage i flasken igen.

Men jeg synes stadig det er lækkert og anderledes, og mange gæster synes at det er frisk og lækkert efter al den fede mad og rødvin.

Er ikke helt sikker på at jeg prøver igen næste år.....

Vin til juleanden 2012



Vin : Trapiche Broquel 2009
Land : Argentina
Drue : Malbec
Alkohol : 14 % alkohol
Pris : 135 kr. for 2 stk. i Kiwi
Point: 90

Det er altid en kunst (eller et sats) at finde en rødvin der passer til anden og den resterende julemad. Personligt mener jeg stadig at øl passer sig bedre til julemaden end rødvin.
Men traditionen tro, og efter forventningerne, så skal der rødvin på bordet.

I år lænede jeg mig op af en vintest fra Ekstra Bladet og valgte en Malbec vin fra Argentina - da jeg tilfældigt kom forbi et Kiwi supermarked i Brande.

Testen mente at denne vin var det bedste køb og beskrev vinen således: "Et af de store huse i Argentina, men som formår at lave gode vine i alle prislejrer. Denne vin på nationaldruen Malbec har masser af blomme, tobak, lakrids med et snert af brombærmarmelade i afslutningen. En velintegreret syre og kraftig vin som vil stå godt til anden".

Og jeg må sige at det holde ganske godt stik. Vinen fik en times luft før maden og fik en tur i et køligt rum således at temperaturen kom lidt ned - og den smagte rigtig godt til anden - måske den bedste vin jeg har prøvet i den sammenhæng.

Men efter maden for sig selv fremstod den knap så lækker som til maden og derfor er mine point ikke helt i top. Men dette er et rigtig godt eksempel på en madvin !

Glædelig jul !